Kremlinul suspectat că pune la cale o nouă ofensivă spre Kiev


Scenariile includ și un atac de pe teritoriul Republicii Belarus.

Regimul de la Moscova nu a renunțat la planurile de ocupare a celei mai mari părți din Ucraina și, în special, a capitalei țării vecine. O a doua ofensivă majoră ar putea avea loc în ianuarie, cel mai devreme, sau în martie 2023, iar la operațiune ar putea participa circa 200.000 de militari ruși.

Despre asta vorbesc experții intervievați de Novaia Gazeta și Dojdi, două instituții mass media independente din Rusia, și conducerea forțelor armate ale Ucrainei. Indirect, părerile lor sunt confirmate de serviciile de informații britanice.

Zalujnîi cere noi livrări de armament

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a declarat pentru revista ”Economist” săptămâna curentă că potențialul de mobilizare a Federației Ruse constituie 1,2-1,5 milioane de persoane și că ar fi o greșeală de a subestima capacitatea rușilor de se adapta și re-organiza. 

”Mobilizarea Rusiei a funcționat. Nu este adevărat că problemele lor sunt atât de îngrozitoare încât acești oameni nu vor lupta. Ei vor. Țarul le spune să meargă la război și ei merg la război. Am studiat istoria celor două războaie cecene – a fost la fel. S-ar putea să nu fie atât de bine echipate, dar reprezintă totuși, o problemă pentru noi. Estimăm că au o rezervă de 1,2-1,5 milioane de oameni. Rușii pregătesc aproximativ 200.000 de trupe noi. Nu mă îndoiesc că vor avea o altă încercare de asalt în direcția Kiev”, a precizat generalul.

În opinia lui, rușii ar putea lansa atacuri coordonate din regiunea Donbas și de pe teritoriul Republicii Belarus.

Curios este că săptămâna curentă președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Minsk pentru întâlniri tete-a-tete cu dictatorul belarus Alexandr Lukașenko, deși, de obicei, ultimul merge la Moscova.

Pentru a riposta ofensivei în pregătire, care este ”inevitabilă”, și a elibera teritoriile ocupate, forțele armate ale Ucrainei ar avea nevoie de 300 de tancuri, 700 de blindate și 500 de obuziere, a mai spus Zalujnîi.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ale Ucrainei. Imagine: Ministerul Apărării din Kiev

În prezent, Rusia nu doar mobilizează noi trupe și caută armament nou. O parte din armament sunt produse la uzinele din regiunea munților Ural, iar o altă parte le achiziționează de la aliați, în special de la Belarus, Iran și Coreea de Nord. Cel mai probabil că rușii vor scoate din depozite și obuze/rachete cu termene expirate, care nu doar că sunt imprecise, dar și periculoase chiar și pentru cei care vor să le utilizeze. Cu siguranță vom vedea și tancuri din generația a 3-a, reparate și modernizate.

Ofensiva ar putea fi o inițiativă a Kievului

David Șarp, expert militar israelean, consideră că probabilitatea unei ofensive în Ucraina este ”destul de înaltă” și că aceasta ar putea avea loc din câteva direcții simultan. O ofensivă în timpul iernii este favorizată de faptul că solul este înghețat și tehnica nu se rămâne împotmolită în glod, devenind astfel o țintă ușoară pentru apărători. 

Expertul a justificat proiecțiile pesimiste ale lui Zalujnîi prin obligația de a anticipa evoluțiile proaste în calitate de comandant ale forțelor ucrainene și încercarea a obține mai mult suport occidental, mai ales că a oferit în interviu cifre concrete privind necesitățile militare ale Ucrainei în viitorul apropiat.

David Șarp, expert militar israelean, emigrant din Ucraina. Imagine: Apostrophe.ua

Totodată el a pus la îndoială că Putin are capacitatea de a avansa spre Kiev, care este protejat mult mai bine decât în februarie curent, mai ales că ucrainenii îi presează puternic pe ruși în Donbas și ar putea să aibă planuri proprii de ofensivă – și posibil în aceeași perioadă.

Numărul real al soldaților mobilizați ar putea fi mai mare, inclusiv din contul campaniei de recrutare din toamna anului curent, care a trecut neobservată pe fundalul campaniei de mobilizare, doar că nu toți vor fi combatanți activi – cineva va trebui să se ocupe de reparații, cineva de livrarea încărcăturilor, cineva va rămâne în rezervă, etc.

În orice caz, cei care s-au alăturat armatei ruse în septembrie – octombrie vor fi pregătiți pentru război în ultimele luni de iarnă, a precizat Șarp.

Anterior el a declarat că Federația Rusă ”practic a pierdut războiul” cu Ucraina.