[video] Archer Aviation a început certificarea unui helicopter electric pe rol de taxi avia


Aeronava ”Midnight” este de 1.000 de ori mai silențioasă decât un helicopter obișnuit cu motor de ardere internă.

Firma americană de taxi aerian, Archer Aviation, a depus recent o cerere la Administrația Federală pentru Aviație cu privire la certificarea unui helicopter electric cu denumirea ”Midnight”. 

Noul vehicul cu decolare-aterizare verticală, care oficial este o dronă pilotată, are o rază de zbor de peste 160 kilometri cu bateria plină. Cele 12 elice asigură o capacitate de transportare a încărcăturii utile până la 455 kilograme.

Pentru prima dată, ”Midnight” a fost prezentat publicului la expoziția din Palo Alto pe 16 noiembrie curent.

Reprezentanții Archer Aviation anticipează să încheie procesul de certificare până la sfârșitul anului 2024, potrivit unui comunicat publicat pe situl companiei. 

Aeronava ”Midnight” are cinci locuri (pilotul și patru pasageri) și este destinată, în primul rând, clienților care sunt în criză de timp.

Pauza între zboruri nu durează mai mult de 10 minute – atâta timp este necesar pentru a încărca bateria.

Altitudinea maximă pentru ”Midnight” a fost stabilită la aproximativ 600 de metri.

Pentru început, compania va presta servicii taxi în zona metropolitană New York, organizând călătorii regulate între Aeroportul Newark și cartierul Manhattan, în parteneriat cu United Airlines.

După finalizarea acreditării, Archer Aviation intenționează să se extindă într-un an pe piața din SUA, iar ulterior să lanseze operațiuni la scară globală. Cea mai mare provocare în viitor va fi lipsa infrastructurii pentru mega-dronele ”Midnight”.

În aceeași perioadă urmează să înceapă primele zboruri comerciale companiile de aerotaxi germane Lilium și Volocopter, care au concepte similare de aeronavă.