[video] Au fost făcute publice numele autorilor masacrului din Bucia


O investigație a elucidat circumstanțele și motivele pentru care soldații ruși au executat civilii ucraineni neînarmați.

Jurnaliștii publicației americane ”New York Times” i-au identificat pe militarii Federației Ruse care au participat la atrocitățile împotriva populației pașnice din orașul ucrainean Bucia – aceștia sunt parașutiștii din regimentul 235 din Pskov, sub comanda locotenent-colonelului Artiom Gorodilov. 

În total, în Bucia au fost ucise peste 450 de persoane care nu erau în uniforme, nu aveau arme, și nu au participat nicicum la lupte. Printre acestea erau copii, femei și persoane în etate. Mulți dintre ei aveau răni provocate cu arme de foc.

O parte dintre victime au fost prinse în bătaia armelor, altele au fost omorâte într-un stil similar execuției, menționează ”NYT”.

Bărbați executați în Bucia. Imagine: NYT

Dovezile privind implicarea militarilor din unitatea respectivă în acțiuni ce pot fi calificate drept crime împotriva umanității au fost adunate timp de 8 luni, perioadă în care reporterii publicației au încercat să afle dacă descărcarea armelor în civili neînarmați de toate vârstele s-a făcut cu premeditare sau a fost rezultatul unor reacții neadecvate.

Potrivit autorilor investigației, omorurile populației civile au făcut parte din efortul sistematic și deliberat al rușilor de a-și forța calea spre Kiev.

”Soldații ruși au interogat și au executat bărbați neînarmați și au ucis oameni care le-au trecut calea fără să vrea – fie că erau copii care fugeau cu familiile lor, fie localnici care sperau să găsească mâncare, fie oameni care încercau  să ajungă acasă pe bicicletele lor”, notează jurnaliștii ”NYT”, care au vizitat Bucia după retragerea militarilor ruși.

Ei au reușit să reconstruiască evenimentele la minut în zona străzii Iablunska, supranumită ”Drumul Morții”, cu ajutorul mărturiilor de la supraviețuitori, înregistrărilor telefonice ale militarilor, documentelor lăsate de ruși, imaginilor din camerele de supraveghere, obiectelor din posesie personală, lăsate de ucigași la fața locului, dar și imaginilor din dronele ucrainene și alte surse guvernamentale.

Deși în perioada când au fost comise crimele în oraș se aflau diferite unități militare rusești, anume regimentul 234 este numit drept responsabilul principal pentru moartea a circa 40 de civili în strada Iablunska, au precizat autorii investigației. Parașutiștii din Pskov au lăsat în urma lor tehnică blindată cu insigne militare, uniforme, echipamente de comunicare și acte de marcat pe lăzile cu muniție.

Numele soldaților și ofițerilor regimentului au devenit cunoscute datorită telefoanelor mobile pe care aceștia le-au confiscat și furat de la victime, pentru ca ulterior să sune la numere din Rusia. După analiza apelurilor, și grație accesului la bazele de clienți în ambele țări, jurnaliștii au aflat cine sunt membrii familiilor soldaților, iar prin intermediul rețelelor sociale i-au putut identifica și pe militarii din regimentul 234.

Totodată, doi membri ai unității respective - luați prizonieri - au confirmat că regimentul dat s-a aflat în Bucia în perioada când s-au comis crimele. Un alt membru al unității, Nikita Cibrin, a dezertat și a cerut azil în Occident. El și-a exprimat acordul de a fi martor în viitorul proces penal împotriva foștilor camarazi.

Ceea ce i-a șocat cel mai mult pe jurnaliștii americani este faptul că victimele de pe strada Iablunska nu au fost împușcate întâmplător sau din greșeală, de exemplu în timpul unui schimb de focuri între trupele rusești și forțele ucrainene, ci au fost vânate sistematic și deliberat, fără să fi pus în pericol siguranța agresorilor.

Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă în legătură cu crimele militarilor ruși în Bucia și au expediat materialele dosarului Curții Penale Internaționale.

O investigație similară a fost efectuată și de reporterii agenției Associated Press, fiind publicată în noiembrie curent.

Cei 22 de soldați ruși care au operat în zona străzii Iablunska și sunt suspectați de omorul a zeci de civili ucraineni:

Artiom Koloda, Victor Rîbnikov, Denis Monahov, Alexandr Popov, Alexandr Ageiev, Vladimir Vasiliev, Dmitri Antonnikov, Andrei Latînin, Serghei Malîșev, Vladislav Ocirgoraev, Anatoli Jirov, Evgheni Domacev, Ilia Saburov, Nikolai Kartașev, Maxim Bolbatov, Danil Konovalov, Alexei Vișnevski, Andrei Smirnov, Țîrenjap Budaev, Vladimir Kușnir, Andrei Dmitrienko, Artiom Mîșin.

Ei toți au utilizat telefoanele mobile ale ucrainenilor uciși.