Guvernul de la Roma introduce impozitul pe veniturile din criptovalute


Pe de altă parte, Italia nu adoptat până în prezent vreo legislație care reglementează domeniul criptovalutelor.

Parlamentul Italiei a aprobat săptămâna curentă bugetul pentru anul 2023, care prevede un impozit de 25% din veniturile obținute în rezultatul operațiilor cu criptovalute. Cabinetul condus de Giorgia Meloni speră că veniturile respective vor acoperi o parte din facilitățile fiscale de 21 miliarde euro acordate companiilor și gospodăriilor la plata facturilor pentru energie. 

Deși Italia nu are o legislație dedicată domeniului cripto, bugetul definește valorile cripto drept ”o reprezentare digitală a valorilor sau drepturilor care pot fi transferate și stocate electronic, utilizând tehnologia registrului distribuit sau o tehnologie similară”.

Impozitul de 26% va fi aplicabil veniturilor din tranzacții de depășesc 2.000 euro în perioada taxabilă. Investitorii care vor declara profiturile din activitatea cripto se vor bucura de o așa-numită ”contribuție substituită pe venit”, în valoare de 14%.

Totodată, pierderile din operațiile cripto vor fi deduse din profit, cu condiția că sunt raportate la autoritatea fiscală. Potrivit datelor pentru iulie 2022, circa 1,33 milioane de cetățeni italieni aveau investiții în criptovalute, ceea ce constituie doar 2,26% din populația țării. 

În octombrie curent și guvernul din Portugalia a propus perceperea unui impozit din veniturile cripto, la nivelul de 28%.

În februarie 2023, Parlamentul European urmează să voteze un cadru legal de reglementare a domeniului criptovalutar. Pachetul de legi, numit MiCA (Markets in Crypto Assets), va obliga cele 27 de țări membre să stabilească reguli interne pentru furnizorii de servicii cripto.