Fostul rabin suprem al Rusiei cheamă evreii să părăsească țara lui Putin


Pinkhas Goldschmidt avertizează că evreii vor fi făcuți țapi ispășitori pentru problemele cauzate de războiul în Ucraina.

Fostul rabin suprem al evreilor din Federația Rusă – în prezent exilat, a semnalat un nou val de antisemitism în această țară și a făcut apel la evreii care locuiesc în Rusia s-o părăsească ”cât încă pot”.

În caz contrar, ”potrivit tradiției, evreii rămași vor fi făcuți țapi ispășitori” pentru problemele care au apărut în Rusia lui Vladimir Putin după începutul războiului împotriva Ucrainei, a explicat rabinul.

”Dacă privim înapoi la istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic se afla în pericol, guvernul încearcă să redirecționeze furia și nemulțumirea maselor către comunitatea evreiască. Am văzut asta în vremurile țariste și la sfârșitul regimului stalinist”, a declarat Goldschmidt pentru presă.

El a precizat că fenomenul antisemitismului revine în prezent în Rusia, care seamănă tot mai mult cu Uniunea Sovietică și în curând va fi definitiv separată de restul lumii cu o nouă cortină de fier. ”Din aceste motive, cred că cea mai bună opțiune pentru evreii ruși este să părăsească țara”, a spus Goldschmidt, fără a sugera tranșant dacă există riscul unor noi pogromuri.

Rabinul s-a retras din funcția de lider spiritual al evreilor din Rusia în iulie 2022, sub presiunea autorităților de la Mosova, deoarece a refuzat să susțină public campania militară a președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Potrivit datelor publicate de Congresului Mondial Evreiesc, în Federația Rusă locuiau circa 179.000 de evrei în anul 2016, aceasta fiind una dintre cele mai numeroase comunități evreiești în afara Israelului. 

Publicația Guardian, care îl citează pe Goldschmidt, estimează că numărul evreilor în Federația Rusă este în prezent de 165.000. 

La începutul secolului 20, populația evreiască în Imperiul Rus constituia aproape 3 milioane de oameni. Evreii au început să părăsească în masă teritoriile sub controlul Moscovei după primele pogromuri, care au coincis cu tulburările social-politice și dificultățile economice în imperiu.

Prima revoltă antisemită în Rusia a avut loc în anul 1821 – grecii stabiliți în Odesa (port ucrainean controlat de Moscova atunci) au acuzat nefondat evreii de atitutini ostile față de războiul de independență a Greciei împotriva otomanilor. Peste 50 de ani populația sărăcită de consecințele Războiului din Crimeea a organizat un adevărat pogrom, în același oraș, acuzând evreii de exploatarea economică a maselor.

Au urmat pogromurile din anii 1881-84, care au avut loc în câteva orașe din imperiu și s-au soldat cu zeci de morți, mii de case distruse, jafuri și acte de violență în masă. 

Un val nou de pogromuri în Imperiul Rus a avut loc în perioada 2003-06, într-un număr mai mare de orașe. Cel puțin 2.000 de evrei și-au pierdut viața. Unul dintre masacre a avut loc la Chișinău, capitala provinciei Basarabia, fiind susținut deliberat de către regimul țarist. 

Evreii au fost ulterior persecutați de autoritățile sovietice, apoi de armata nazistă, care au organizat Holocaustul (exterminarea fizică în masă) pe teritoriile ocupate. În rezultatul acestor acțiuni, peste 6 milioane de evrei și-au pierdut viața. 

În iulie 2022, Kremlinul a ordonat închiderea filialei rusești a Agenției Evreilor, o organizație non-profit care promovează imigrarea în Israel.