România va găzdui o conferință crypto și blockchain în Europa de Est


Este ”iarna crypto” pe sfârșite sau la început de cale?

În perioada 19-20 martie 2023, Bucureștii vor găzdui evenimentul ”Crypto Expo Europe”, pe care organizatorii îl consideră drept cea mai mare conferință crypto și blockchain în Europa de Est.

Printre temele anunțate pentru dezbatere publică și discuții private în cadrul atelierelor de lucru se numără viitorul versiunii decentralizate a internetului (Web 3), oportunitatea de investiții în piețele în declin și ascensiune (Bear Market vs. Bull Market), alegerea corectă a bursei de tranzacționare crypto, rolul metaverselor în afaceri, evoluția sectorului fintech, schimbările aduse de tehnologia blockchain.

Întrebarea dominantă, la care participanții vor încerca să afle răspuns, ține de soarta investițiilor în criptovalute: este iarna crypto pe sfârșite sau la început de cale? Exista șanse ca piața să-și revină și investitorii să-și recupereze banii?

Evenimentul va culmina cu o gală de decernare a premiilor pentru cei mai notorii actori ai pieței crypto.

La conferință vor participa manageri, fondatori și reprezentanți ai companiilor notorii în domeniu – Binance, Lbank, Nasdaq, Gemini, OKX, KuCoin Labs, etc., care vor împărtăși experiența proprie și vor face totalurile anului 2022, an în care au falimentat multe burse și s-au prăbușit prețurile practic la toate criptomonedele lumii. 

Organizatorii evenimentului consideră că evoluțiile din domeniul crypto – inclusiv colapsul bursei americane FTX – au fost ”bune pentru sănătatea industriei”.

”Este o curățare foarte dureroasă, dar necesară. Eliminăm frauda din comunitate și promovăm transparența, stabilim dovezi publice de solvabilitate și facem [sectorul crypto] mai sigur pentru toată lumea. Întrucât autoritățile de reglementare nu au reușit să înțeleagă și să reglementeze în mod corespunzător blockchain și crypto timp de mulți ani, industria rezolvă acum acest lucru de la sine”, se spune într-un comunicat al organizatorului, semnat de Ruxandra Tătaru, CEO al Crypto Expo Europe. 

Participarea la conferință este contra cost – prețul biletelor este cuprins între 10 și 99 euro, plus TVA. Sponsorii vor scoate din buzunar între 3.000 și 40.000 de euro.

În România există cel puțin un milion de investitori în criptovalute, potrivit lui George Rotaru, CEO Bitcoin România. 

Cele mai populare burse crypto în comunitatea investitorilor români sunt eToro, Crypto.com, DeFi Swap, Libertex și Binance. 

Cele mai tranzacționate criptovalute create de români sunt Elrond, Oracolxor, Roncoin și FutureCoin.

România nu are în prezent o legislație care reglementează circulația criptomonedelor, deși codul fiscal prevede impozitarea veniturilor din investiții crypto. Parlamentul de la București a creat un grup de lucru cu sarcina de a implementa directivele UE cu privire la recunoașterea valorilor digitale și licențierea actorilor din sectorul crypto.