Consiliul Atlantic a întrebat experții ce se va întâmpla cu lumea în următorii 10 ani

Până în 2033 Rusia ar trebui să se dezintegreze, Iran va deveni putere nucleară, iar China ar putea invada Taiwan. Uitați de măsurile pentru stoparea schimbărilor climatice.

Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate al organizației Consiliul Atlantic (Atlantic Council) a publicat la începutul anului curent rezultatele unui sondaj cu participarea experților notorii din diverse domenii și țări privind așteptările lor în următorii zece ani. 

Cei 167 experți din 30 de țări – dintre care 100 sunt americani – s-au pronunțat pe teme legate de geopolitică, schimbările climatice, progresul tehnologic, macroeconomie, mișcări sociale și politice, și altele. Respondenții reprezintă sectorul privat (26%), instituții academice (21%), organizații non-profit (19%), administrația publică (16%), iar 13% sunt consultanți independenți sau freelanceri.

Niciunul dintre experții intervievați nu este cetățean român și nu are domiciliu permanent în România.

Dezintegrarea Rusiei

Întrebați care stat ar putea deveni eșuat în următorul deceniu, 21% dintre experții intervievați au numit Federația Rusă, iar 40% au răspuns afirmativ în privința aceleeași țări la întrebarea ”Care țară ar putea să se dezintegreze până în 2033 din cauza unei revoluții, război civil, instabilitate politică sau alte cauze?”

Ei au subliniat că războiul în Ucraina este catalizatorul prăbușirii potențiale a Rusiei.

Curios este faptul că 7% din 133 respondenți au spus că SUA ar putea deveni un stat eșuat, iar 8% din 149 respondenți cred că SUA se va dezintegra în următorii 10 ani. Alți 6% au arătat la China ca posibilul candidat la prăbușire.

În decembrie 2022, și revista ”Foreign Affairs” a scris despre pericolul prăbușirii Rusiei, explicând într-o analiză amplă motivele scenariului respectiv. 

Proliferarea nucleară

Majoritatea experților consideră că nicio țară nu va lansa un atac cu arme nucleare (58% din 147 care au răspuns la întrebarea dată) și doar 14% sunt pesimiști în privința utilizării armelor nucleare de către Rusia. Pe locul 2 este Coreea de Nord cu 10%. Pe de altă parte, cei mai mulți respondenți sunt siguri că Iran va intra în posesia armelor nucleare în următorii 10 ani. Pe locul 2, 3 și 4 au fost numite Arabia Saudită, Coreea de Sud și Japonia, respectiv.

Experții au explicat că Arabia Saudită va obține arme nucleare din cauza proliferării lor de către Iran, Coreea de Sud va răspunde astfel la amenințarea din partea vecinului din nord, iar Japonia va dori să se protejeze astfel de China.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment