[video] O ingineră din Kenia se pregătește să construiască case din plastic


Startup-ul înființat de inventatoare produce cărămizi și pietre de pavaj din plastic pentru drumuri și trotuare.

Nzambi Matee, o ingineră de 30 de ani din Kenia, a găsit o cale de a recicla deșeurile plastice în pietre de pavaj și cărămizi de diferite forme, cu care sunt în prezent construite drumurile, aleile și trotuarele în Nairobi, capitala țării.

Compania antreprenoarei, Gjenge Makers, fabrică noile materiale de construcție prin amestec cu nisip, care le conferă rigiditate și durabilitate. 

Matee afirmă că materialele din plastic sunt de 2 ori mai rezistente și cu 15% mai ieftine și mai ușoare decât pietrele și cărămizile din beton, și sunt numai bune de utilizat la construcția caselor.

În afara faptului că locuințele din plastic cu nisip vor fi mai ieftine, proiectul dat se încadrează perfect în efortul de reciclare a deșeurilor din plastic, care se acumulează în ritm alarmant nu doar în Africa, dar și în toată lumea, și poluează grav mediul.

Doar în Nairobi se acumulează circa 500 de tone metrice de deșeuri plastice în fiecare zi.

Gjenge Makers produce în prezent 3 versiuni de cărămidă de culori diferite – cu sarcină ușoară (100 N/mm2), sarcină medie (140 N/mm2), și sarcină grea (200 N/mm2).

Utilajul din dotarea companiei nu poate procesa PET-uri din plastic, care este unul dintre cele mai răspândiți poluanți, dar antreprenoarea promite să nu se lase bătută – numărul de comenzi și geografia de activitate sunt în creștere.

Ideea de reciclare a plasticului în materiale de construcție nu este nouă. În Olanda de câțiva ani construiesc alei din plastic, iar compania americană ByFusion produce blocuri gigantice din plastic prin metoda compresiei și termotransformării. 

Produsele din plastic de la Gjenge Makers și ByFusion sunt practic indestructibile, fapt demonstrat de companiile respective în video-urile promoționale.

Nzambi Matee este câștigătoarea premiului ”Tinerii Campioni ai Pământului” din partea ONU.