[video] Samsung a creat o nouă rasă de Homo Sapiens – oameni artificiali


Noile ființe virtuale – Neoni – au fost prezentate publicului la expoziția din Las Vegas la începutul lunii curente.

Grupul sud-coreean Samsung a dezvoltat o nouă formă de viață virtuală, care – anunță subsidiara responsabilă de dezvoltare – au personalități exclusive și sunt capabile să ”trăiască” autonom. 

Spre deosebire de asistenții digitali gen Cortana, Siri sau Alexa, sau boții programați să răspundă la întrebări, Neonii sunt avataruri cu inteligență artificială care se comportă ca persoane reale cu un nivel înalt de cultură generală și pot fi specialiști în domenii mai înguste – consultanți bancari, interpreți, actori, avocați, crainici de televiziune, dădace, modele, medici, instructori de sport, profesori, etc.

Neonii vorbesc diverse limbi, exprimă emoții, învață lucruri noi și memorează oamenii cu care întrețin conversații.

”Noi întotdeauna am visat la astfel de ființe virtuale în filme științifico-fantastice. Neonii se vor integra în lumea noastră și vor servi ca legături către un viitor mai bun, o lume în care oamenii sunt oameni, iar mașinile sunt umane”, se spune într-o declarație a companiei STAR Labs pentru mass media.

La moment, Neonii sunt încă în faza de dezvoltare, dar sunt deja capabili să comunice independent cu oamenii reali.

Odată ce proiectul va ajunge la maturitate, STAR Labs va închiria avatarurile contra unui abonament sau taxă unică, pe rol de ”consultant”, ”coleg”, ”companion” sau ”prieten”. Figurile primilor Neoni au fost proiectate în baza scanurilor unor persoane reale, dar compania promite că viitorii vor avea caracteristici fizice originale.

Platforma tehnologică care alimentează Neons se numește Core R3 (reality, realtime, responsive) și folosește rețele neuronale comportamentale, inteligență generativă evolutivă și realitate computațională.

Inspirată de „complexitățile ritmice ale naturii”, platforma permite Neonilor să reacționeze în mai puțin de câteva milisecunde atunci când o întrebare este adresată în timp real. Pe de altă parte, jurnaliștii care au testat tehnologia au așteptat câteva secunde până Neon a putut răspunde la întrebări simple.

Citiți și: 
Cum ar fi arătat Bruce Lee sau Michael Jackson, dacă ar fi trăit astăzi
[video] Un designer cipriot a re-creat digital figurile unor personalități antice și medievale

O platformă suplimentară numită Spectra, încă în dezvoltare, va completa Core R3 cu mai multă inteligență artificială, învățare automată, emoții și memorie, promit dezvoltatorii.

Scopul final al acestei tehnologii este de a conecta creierul uman la un dispozitiv extern pentru a forma o interfață creier-mașină, obținând în cele din urmă o ”inteligență supraumană”, precizează STAR Labs, citat de CNet. 

Rămâne de văzut cum se va suprapune existența oamenilor artificiali pe viața cotidiană a oamenilor reali, care în mod cert nu vor putea concura cu profesioniștii virtuali.



Should Switzerland abandon its neutrality and join NATO?

View all
Yes, it better joins NATO
No, it better remain neutral
It could enhance cooperation with NATO in certain areas