O propagandista a fost violată de presupuși mercenari într-un oraș controlat de ruși


Forțele de ocupație au refuzat să investigheze crima.

Compania de televiziune NTV a depus o plângere în Comitetul de Anchetă a Federației Ruse în legătură cu atacarea unei echipe de filmări în Melitopol, regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Potrivit textului cererii, publicate de canalul de Telegram ”Ищи своих” (Caută-i pe-ai tăi), în rezultatul atacului reportera Olga Zenkova a fost violată, iar cameramanul Artiom Epifanov a fost bătut. 

Cererea companiei NTV. Imagine: canalul Telegram ”Ищи своих”

Zenkova și Epifanov au fost detașați de postul NTV în Melitopol pentru a produce un reportaj propagandistic despre război. În timpul cinei într-un restaurant local, pe 17 ianuarie, cei doi au fost abordați de către un grup de bărbați în uniforme de camuflaj, care s-au prezentat drept ”luptători ai batalionului Ahmad”, și între părți a izbucnic un conflict.

Unitatea respectivă a fost formată din mercenari recrutați în Cecenia în septembrie 2022 la ordinul lui Ramzan Kadârov.

Reportera NTV Olga Zenkova. Imagine: NTV

Atât motivul, cât și circumstanțele incidentului rămân necunoscute. De asemenea, nu este clar dacă mercenarii au fost provocați sau au atacat jurnaliștii intenționat.

După incident, Zenkova și Epifanov s-au plâns șefului administrației colaboraționiste din Zaporojie Evgheni Balițki și i-au solicitat să identifice și să pedepsească făptașii, însă acesta a refuzat să investigheze crima, fără a explica de ce. Nici ”poliția” locală nu a dorit să se pună cu mercenarii ceceni.

De notat că Olga Zenkova, care figurează pe situl NTV drept ”corespondent în regiuni”, este în lista persoanelor sancționate de Kiev pentru propaganda anti-ucraineană, iar Artiom Epifanov – la fel sub sancțiuni – este cunoscut pentru reportaje false din regiunile ocupate Lugansk și Donețk.

Anterior publicația americană ”New York Times” a scris că comandanții trupelor ruse tolerează sau încurajează actele de violență sexuală împotriva cetățenilor ucraineni. 

Canalul de Telegram ”Ищи своих” este un proiect jurnalistic pentru identificarea soldaților ruși care au fost capturați, răniți sau uciși în conflictul armat în Ucraina.