The Economist publică trei scenarii privind evoluția războiului în Ucraina

Cel mai fericit deznodământ pentru ucraineni este și cel mai periculos.

Ucraina a înregistrat succese palpabile în conflictul armat cu Federația Rusă, reușind să-și elibereze o parte din teritoriile ocupate, și tot mai multă lume prognozează o victorie decisivă a ucrainenilor și sfârșitul războiului – posibil chiar în acest an.

Publicația britanică ”The Economist”, care, pe de o parte, admite că ucrainenii au șanse mari să învingă, analizează totodată situația din perspectiva ultimelor evoluții în lume – mobilizarea în masă a bărbaților în Rusia, expedierea de arme grele Ucraina din Occident, viitoarele alegeri prezidențiale în SUA, prețurile la resurse energetice și altele. 

Astfel, sursa citată prezintă trei analize de evoluție a războiului.

1. Rusia reușește să se impună

În primul scenariu este explorată o recuperare parțială a forțelor ruse și stabilizarea frontului în ultima lună a iernii, datorită continuării campaniei de mobilizare a sutelor de mii de bărbați și finalizarea procesului de instruire a acestora. Deși va duce o lipsă acută de echipamente grele de luptă, în special din cauza deficitului de semiconductoare și alte tehnologii moderne, Moscova ar putea face uz de sistemele mai vechi de artilerie și vehicule blindate, tancuri și avioane de producție sovietică, care ar putea copleși trupele adversare.

Până la începutul primăverii, noile unități ruse vor porni în atac și ar putea să oblige trupele ucrainene să abandoneze strategia de ofensivă în favoarea celei de apărare. Dronele rusești vor continua să terorizeze infrastructura energetică și rețelele de alimentare cu apă a Ucrainei. O serie de orașe – Krivii Rih, Herson, Sloviansk și Kramatorsk ar putea fi capturate, și Occidentul se vede nevoit să-l împingă pe președintele Volodimir Zelenski să accepte un armstițiu.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment