Meta testează aplicarea iconițelor pentru identitate verificată în Facebook și Instagram


Iconița albastră ar putea fi atribuită în baza unui abonament de $12-15 lunar.

Mark Zuckerberg, fondator și directorul executiv al companiei Meta, a anunțat într-o postare pe rețelele sociale că intenționează să introducă o iconiță albastră (eng: verification badge) în dreptul numelui utilizatorilor cu scopul de a proteja conturile împotriva impersonalizării, de a oferi o vizibilitate mai bună și securitate identitară, și a acorda suport prioritar clienților verificați. 

Adițional, utilizatorii verificați contra plată vor primi stickere exclusive pentru opțiunile ”Stories” și ”Reels”.

Testate în prezent în Australia și Noua Zelandă, după o eventuală aprobare la nivel global iconițele vor costa $11,99 lunar în cazul navigării în Facebook și Instagram de pe desktop și $14,99 în cazul navigării de pe mobil.

Prețul mai mare pentru versiunea mobilă ar putea fi explicat prin faptul că Meta urmează să achite un comision pentru achiziții în aplicații folosind sistemele iOS și Android ale companiilor Apple și Google, respectiv.

Potrivit condițiilor anunțate de Zuckerberg, pentru a deveni ”Meta Verified” utilizatorul trebuie să aibă vârsta împlinită de 18 ani și să depună o copie electronică a actului de identitate. Numele/prenumele și fotografia din actul respectiv el trebuie să coincidă cu numele/prenumele și poza din profilul rețelei sociale.

Verificarea este voluntară, iar conturile utilizatorilor care nu-și doresc iconița nu vor fi afectate. În cazul persoanelor juridice iconița nu este aplicabilă deocamdată.

De asemenea, în Facebook și Instagram deja există iconițe albastre pentru conturi oficiale, inclusiv la profilul și pagina lui Zuckerberg.

Pe urmele lui Musk

De notat că în noiembrie 2022 și Elon Musk anunțase introducerea abonamentului pentrru iconițele albastre de autentificare a conturilor verificate în rețeaua Twitter, la preț de $7,99 pe lună, exact pentru aceleași scopuri. Iconița respectivă a apărut în Twitter în anul 2009 și era gratuită până acum 4 luni.

Măsura dată, însă, nu a preîntâmpinat inundarea rețelei Twitter cu profiluri false verificate și mulți experți au legat această decizie de starea financiară precară a rețelei și încercarea lui Musk de a recupera o parte din cei 44 miliarde de dolari SUA plătiți pentru Twitter.

Nici Meta nu se descurcă mai bine – din cauza stagnării economiei globale, veniturile companiei în ultimul trimestru al anului trecut s-au redus cu 4,5%, până la 32,17 miliarde de dolari. Profitul a constituit 4,65 miliarde sau $1,76 pe acțiune, în comparație cu 10,29 miliarde ($3,67/acțiune) în aceeași perioadă a anului precedent.

În noiembrie 2022 Meta a disponibilizat 11.000 de angajați – un număr record în istoria companiei, care reprezintă 13% din forța de muncă implicată în proiectele lui Zuckerberg.

Decizia șefului Meta de a percepe taxe pentru un simbol care ar putea să nu soluționeze problema cu conturile false (oricine având copia unui act străin poate să creeze un cont oficial fals) pare a fi mai mult o încercare de a-și trage un nou canal de venituri, decât grija pentru securitatea utilizatorilor.