Lângă Moscova va fi construită cea mai mare închisoare din Rusia


Suprafața noului penitenciar va fi mai mare decât suprafața Kremlinului.

Guvernul Federației Ruse a decis alocarea unui teren cu suprafața de 42 hectare în imediata apropiere de Solnecinogorsk, o suburbie a Moscovei, pentru construcția unui isolator de detenție preventivă. Potrivit hotărârii semnate de premierul Mihail Mișustin, viitorul penitenciar este prevăzut pentru 4.000 de persoane. 

În prezent, cel mai mare penitenciar din Rusia – ”Krestî-2” (Crucile) – se află în vecinătatea orașului St. Petersburg și ocupă o suprafață de 35 hectare. Pentru comparație, suprafața pe care se află Kremlinul ocupă 28 hectare.

Construcția penitenciarului lângă Solnecinogorsk va costa bugetul rus peste 22 miliarde de ruble (275 milioane euro), iar darea în exploatare este preconizată pentru anul 2030. Inițial isolatorul respectiv a fost planificat pentru 1.200 de persoane, dar supra-aglomerația din închisorile moscovite au determinat autoritățile să-și facă planuri mai mari în privința deținuților. 

Experții în problemele drepturilor omului notează că starea sistemului penitenciar în Federația Rusă este una precară – inchisorile, deși modernizate, nu corespund standardelor internaționale, populația lor depășește capacitatea camerelor cu 30-50%, iar gardienii Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) reprezintă unul dintre cele mai brutale personale de supraveghere a deținuților în lume.

Tortura și umilirea ocupanților celulelor în Rusia sunt omniprezente.

Supra-popularea închisorilor ruse s-a agravat în ultimii ani din cauza represiilor și legilor mai dure la adresa opozanților regimului lui Vladimir Putin. Potrivit portalului pentru studii penitenciare World Prison Brief, peste 433.000 de persoane sunt încarcerate în Rusia, inclusiv suspecții din izolatoare care așteaptă să fie judecați. 

Datele oficiale pentru ianuarie 2023 arată că la 100.000 de locuitori în Rusia sunt 300 de deținuți, o cifră diminuată artificial, în opinia experților. Pentru comparație, în România rata de detenție este de 122 de persoane la 100.000 de locuitori.

În martie 2022 în subordinea FSIN erau 872 de penitenciare, dintre care 204 erau izolatoare de detenție preventivă, 642 erau colonii corecționale, 18 – colonii juvenile, și 8 – închisori cu regim diferit de executare a pedepselor.

Cea mai mare populație de deținuți este în China - 1,69 milioane de oameni, urmată de SUA - peste 1,67 milioane.