Fostul șef la Google finanțează un proiect militar bazat pe IA


Eric Schmidt susține un startup care va construi și va testa arme ”perfecte” în metaversă.

Un startup american cu denumirea Istari anunță pe situl companiei că a obținut susținerea unor investitori importanți, printre ei fiind Eric Schmidt, fostul director executiv al gigantului Google și președinte al consiliului firmei-părinte Alphabet, în vederea ”revoluționării domeniului de inginerie digitală, unde tehnologiile sunt create, testate și certificate în regim de modelare și simulare [virtuală]”. 

Dezvoltarea tehnologiilor militare de ultima generație este un domeniu-cheie pentru activitatea startup-ului Istari, iar produsele sunt dezvoltate în mediul virtual cunoscut drept metaversă.

Acest aspect a fost un stimulent pentru Schmidt, care în perioada aflării la Google a încurajat participarea gigantului la diverse proiecte militare, fapt ce a degenerat într-un conflict de interese, deoarece în paralel este și membru al Consiliului de Inovații pentru Apărare, iar Alphabet a fost presat de angajați să pledeze pentru servicii non-combatante.

Citiți și:
Google ar putea obține acces la informații top secret ale Pentagonului

Unul dintre co-fondatorii companiei este Will Roper, un lider recunoscut în sectorul transformărilor digitale în capacitatea sa de fost secretar adjunct al Forțelor Aeriene ale SUA și ex-consilier la firma de consultanță McKinsey & Co.

Roper și Chris Benson, un alt inginer cu diplomă de doctor în high-tech a Institutului de Tehnologie din Massachusetts, au lansat compania în mai 2022.

În scurt timp după înființare, cei doi asociați au reușit să atragă 13 milioane de dolari de la investitori în runda inițială de finanțare și speră că Schmidt – o persoană care deschide ușile în Pentagon – va aduce Istari contracte suculente cu Ministerul Apărării.

Eric Schmidt a declarat pentru publicația ”Wired” că utilizarea inteligenței artificiale pentru asamblarea și testarea echipamentelor de război, cu executarea designului pieselor și a programării în metaversă, este o abordare inovativă pentru industria militară și va rezulta în livrarea unor ”mașini de luptă perfecte”, într-un timp record. 

Dat fiind faptul că Pentagonul are reguli stricte privind achizițiile, inclusiv câteva luni de verificare a părții contractate, tehnologiile, programele sau cercetările pe care le comanda devin învechite și deseori inutile până la finalizarea procedurilor de achiziție. Perioada de fabricație are și ea un termen și reprezintă un alt factor în detrimentul contractantului.

Astfel, inteligența artificială în metaversă va scuti inginerii de căutări îndelungate a soluțiilor pe planșe digitale, care sunt limitate în privința simulărilor, și va testa produsele sub aspectul funcționării, fabricării, rezilienței și costurilor, consideră fostul șef al Google/Alphabet.

Citiți și: 
O universitate dezvoltă un robot medical pentru tratarea militarilor răniți

Roper și Benson, ambii cu experiență în aviația militară, nu ascund că Istari există pentru a oferi servicii Ministerului Apărării, cu scopul de a oferi supremație SUA într-o eventuală confruntare cu China sau alte regimuri ostile.

Schmidt, la rândul lui, este o locomotivă managerială în sectorul tehnologiilor. El a fost persoana care a preluat conducerea în Google în 2001, pe când aceasta era puțin cunoscută, și de la care a plecat în 2017, când Google devenise una dintre cele mai valoroase afaceri în lume.