De ce și cum Putin încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Schimbarea regimului și inversarea orientării politice la Chișinău fac parte din planul privind refacerea URSS, iar norocul este arma secretă a lui Putin.

Protestele organizate de Partidul Șor în capitala moldovenească, anunțate ca acțiuni cu scopul de a critica conducerea pentru politicile sociale sau economice, sunt de fapt un test de reziliență pentru regimul lui Maia Sandu și o încercare de a atrage păturile supărate ale societății în scenariul de destabilizare a țării.

Nimeni nu are vreo îndoială că aceste proteste se desfășoară la comanda Kremlinului, care astfel încearcă să transforme pseudo-revolta cu exploatarea unei părți nostalgice de cetățeni într-o mișcare mai radicală, atunci ”omuleții verzi politicoși” nu vor întârzia să apară în localitățile Republicii Moldova.

Protestele la Chișinău și Bălți sunt practic sincronizate cu adoptarea legii privind agenții străini în Georgia – o altă inspirație a dictatorului Vladimir Putin – și sugerează începtul unei noi etape în realizarea planului de reconstrucție a imperiului rus.

Ce urmărește Moscova și cum ar putea evolua lucrurile?

Una din fazele războaielor convenționale și mai ales hibride este destabilizarea situației cu ajutorul idioților utili – nostalgicii după timpurile sovietice, găștile de pierde-vară și infractorii profesioniști – care au rolul de a accentua anumite probleme social-economice în societate și a da vina pe autorități pentru toate belelele.

Citiți și:
[video] Cum Rusia ar putea atrage în război Republica Moldova

Dacă pseudo-protestele – care reprezintă, de fapt, o perdea de fum pentru activitățile ulterioare – reușesc să mobilizeze o masă critică de oameni, este pus în aplicare pasul următor: acte de sabotaj din partea forțelor politice loiale Rusiei și rețelei agenților locali sub acoperire.

Politicienii din opoziția socialist-comunistă din Parlament sunt aliații firești ai protestatarilor șoriști, deși înaintează cerințe de alt nivel, pentru a crea impresia că nu au nimic în comun cu partidul unui fraudator. Dacă Ilan Șor vrea ca guvernul să achite în întregime facturile la gaze naturale și să anuleze majorările de tarife, blocul foștilor președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin insistă asupra neutralității politico-militare a Moldovei și distanțării ei de NATO.

În paralel, agenții ruși în Moldova pregătesc terenul pentru o posibilă insurecție armată, după scenariul realizat în Ucraina în 2014. Ei imprimă materiale propagandistice, elaborează instrucțiuni de capturare a instituțiilor publice, identifică punctele slabe în securitatea și apărarea statului, creează depozite de armament, recrutează posibili combatanți. Unele dintre aceste acțiuni au fost deja raportate de Serviciul de Informații și Securitate.

Amenințări din Rusia

Pe fundalul acestor evenimente, s-au intensificat amenințările din partea oficialităților din Federația Rusă.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment