Ucraina, pe locul 3 la importul de armament în lume în 2022


Guvernele s-au înghesuit din nou în cursa pentru înarmare, iar SUA tocmai și-a consolidat poziția dominantă de furnizor de echipamente militare. Ce a importat/exportat România?

Livrările de arme și sisteme de apărare grele în statele europene au crescut cu 47% în perioada 2013-2022, în timp ce la nivel global comerțul cu echipamente militare s-a redus cu peste 5%.

Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) menționează într-un raport publicat săptămâna curentă că cele mai mari creșteri ale importurilor de armament s-au înregistrat în Europa și Asia de Est. În primul caz explicația este conflictul în Ucraina, iar în al doilea caz motivul ar putea fi riscul unui conflict chino-taiwanez. 

Citiți și: 
Investigație: țările UE au continuat să vândă armament Moscovei, în pofida embargoului

Pe de altă parte, potrivit raportului, transferurile de arme a fost în declin în Africa (-40%), America de Nord și America de Sud (-21%), Orientul Mijlociu (-8,8%), Asia și Oceania (-7,5%).

News-Cafe.eu a desprins câteva momente importante din acest document. În primul rând, nu este nicio surprindere că cota SUA în exportul de armament s-a majorat de la 33% la 40% în ultimii 9 ani, în timp ce cota Rusiei s-a redus de la 22% la 16%. America, care a fost cel mai mare furnizor de arme în lume, și-a consolidat poziția dominantă, iar Rusia, concurentul imediat, a încetitit vânzările pentru a-și satisface nevoile proprii dar și din cauza sancțiilor internaționale.

Țările europene care sunt membre NATO au majorat achizițiile de armament greu cu 65%.

Vânzările de arme rusești au scăzut la 8 dintre cei mai mari 10 beneficiari ai săi între 2013 și 2022.

Exporturile către India, cel mai mare cumpărător de arme rusești, au scăzut cu 37%, în timp ce exporturile către celelalte 7 au scăzut cu o medie de 59%. În același timp, exporturile de arme rusești au crescut către China (+39%) și Egipt (+44%), care au devenit al doilea și al treilea cel mai mare beneficiar al Rusiei.

Top 20 furnizori și recipienți de armament greu în anul 2022. Imagine: News-Cafe.eu în baza datelor SIPRI.

Pe locul trei în comerțul cu arme este Franța, care și-a văzut exporturile crescând de la 7,1% la 11%. Cei mai mulți dintre clienții francezilor sunt în Asia și Oceania, și Orientul Mijlociu. În ultimii trei ani, Franța a detronat SUA și s-a situat pe locul doi în lista furnizorilor de arme în India, după Rusia.

Ucraina a accelerat achizițiile de arme în anul trecut

În perioada cumprinsă între 1991, când și-a declarat independența, și 2022, când a fost agresată de Federația Rusă, Ucraina a importat puține arme grele. După învazia rusă în februarie anul trecut, Ucraina a devenit al treilea cel mai important importator de arme grele în lume. Pe locurile 1 și 2 sunt Katar și India, respectiv.

Cumulativ, în ultimii 5 ani, Ucraina a contat pentru 2% din importurile de arme la nivel global și s-a plasat pe locul 14.

Autorii raportului notează că după îmceputul operațiilor militare, țările NATO au refuzat să transfere arme grele Ucrainei, de teama unei escaladări a conflictului. Pe de altă parte, membrii alianței au continuat să livreze astfel de arme altor state implicate în conflicte armate, în special în Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

Citiți și:
De ce Germania nu a spus ”ja!” livrării de tancuri ”Leopard II” ucrainenilor

În Asia de Est cei mai mari importatori de arme au fost Coreea de Sud (+61%) și Japonia (+171%), iar în Oceania este vorba despre Australia (+23%). SIPRI leagă această evoluție de provocările care ar putea veni din partea Chinei și Coreei de Nord.

Cel mai mare importator de armament greu în perioada 2018-2022 a fost India, iar pe locul doi – Arabia Saudită.

România, importator net

În anul trecut, România s-a aflat pe poziția 43 în lista importatorilor, dar nu a fost prezentă în lista exportatorilor.

în baza de date a SIPRI, România figurează drept importator net de armament în anul 2022. Cei mai mari furnizori pentru guvernul român au fost SUA (245 mln USD), Elveția (41 mln USD), Israel (12 mln USD) și Portugalia (11 mln USD). 

Printre echipamentele achiziționate au fost sisteme de apărare anti-aeriană, vehicule blindate și rachete. Un an mai devreme guvernul de la București a importat avioane de luptă, unități de artilerie, avioane și rachete.

Potrivit informațiilor SIPRI, în perioada 2013-22 România a vândut armament greu într-un singur an. În 2013, Olanda a procurat nave maritime în valoare de 216 milioane dolari SUA.

În România există peste 20 de companii și uzine care fabrică echipamente, muniție și armament, dintre care cel puțin 10 sunt active.