[2 video] VW a prezentat cel mai accesibil automobil electric


Modelul ID.2all va costa mai puțin decât cea mai ieftină mașină Tesla, promite producătorul.

Producătorul german Volkswagen va lansa până în anul 2026 zece modele de automobile cu baterii electrice, iar unul dintre ele a fost conceput drept ”cel mai accesibil” autoturism electric - modelul ID.2all va costa sub €25.000.

Versiunea produsă în masă petru piața europeană va fi disponibilă în anul 2025. Aceasta va avea tracțiunea pe roțile din față – o premieră pentru automobilele electrice – și va fi fabricată în baza platformei de acțiune electrică modulară MEB Entry. 

Având un design de hatchback clasic și un sistem infotainment modern, ID.2all va avea un motor cu puterea de 166 kW/226 CP și va avea o autonomie calculată de până la 450 de kilometri.

Volkswagen menționează că până la lansarea acestui model inginerii companiei vor depune efort pentru a dezvolta un automobil și mai ieftin, care ar costa de la €20,000 (comparativ cu $35.000 pentru o Tesla Model 3), și va permite producătorului să acapareze cca 80% din piața europeană.

Volkswagen a beneficiat de o perioadă de glorie în anii 1980-2000, grație mai ales mașinilor din gama ”Golf”, reușind să livreze peste 35 milioane de unități, și încă rămâne una dintre cei mai mari producători auto pe continentul european. 

Concurența, însă, îi suflă în ceafă în ultimii ani – cumpărătorii europeni sunt atrași de Tesla americană, iar în China tot mai mare popularitate o au vehiculele produse de BYD.

Conducerea VW a anunțat la începutul lui martie 2023 că a majorat bugetul automotiv cu 13% în următorii 5 ani, până la €180 miliarde, iar 2/3 din suma respectivă va fi investită în software și mașini electrice.

Experții industriei afirmă, pe de altă parte, că VW face o greșeală mare pariind pe designul hatchback, care nu mai este popular printre consumatori.