[video] Un grup de separatiști a declarat secesiunea unui oraș în Kazahstan


Este sau nu mâna Moscovei în agitarea apelor în Kazahstan sau e doar un truc al autorităților de la Astana?

În orașul Petropavlovsk din nordul republicii asiatice Kazahstan un grup de tineri vorbitori de limbă rusă a anunțat crearea unui ”consiliu popular” și lansarea mișcării de independență a localității respective, care este populată preponderent de etnici ruși.

Membrii grupului comunică într-un video publicat în rețelele sociale pe 30 martie că intenționează să înființeze consilii ale muncitorilor cu scopul de a mobiliza cetățenii la nesupunere civilă față de autoritățile de la Astana și secesiune de Kazahstan. Participanții la acțiune au fost reținuți și sunt acuzați de instigare la separatism conform legilor penale.

Deși noutatea pare a fi importantă, în Kazahstan ea nu s-a bucurat de o reacție publică majoră, informațiile despre soarta complotiștilor fiind scunde. În timp ce autoritățile au sugerat subtil că ar putea fi vorba despre o încercare de rebeliune, după scenariul ucrainean din 2014, reprezentanții opoziției spun că acțiunea a fost regizată de administrația președintelui în colaborare cu serviciile de securitate, cu scopul de a devia atenția cetățenilor de la încălcările grave în procesul electoral.

În înregistrarea video ”separatiștii” sunt apatici și ascultă textul citit de un coleg cu vădită plictiseală. 

Secvență din video de la ședința ”separatiștilor”. Autorul înregistrării este necunoscut.

Totuși, unele surse media au descoperit ulterior că în Telegram și alte rețele au apărut zeci de grupuri cu denumirea ”consiliu popular”. 

Evenimentul a avut loc pe 19 martie 2023, ziua când în Kazahstan au avut loc alegerile parlamentare anticipate și locale. Partidul afiliat președintelui țării Kassym-Jomart Tokayev, Amanat, a obținut aproape 60% din voturi și va forma o nouă majoritate în parlamentul kazah. 

Majoritatea observatorilor susțin că alegerile recente în Kazahstan nu au fost pe deplin libere și corecte, iar OSCE a raportat multiple nereguli în procesul de votare. 

Tokayev a dizolvat componența veche a parlamentului în ianuarie curent sub pretextul ”alegerii noilor deputați care vor promova reformele”. De facto, el și-a consolidat puterea în Kazahstan, pășind pe aceeași cale autoritară ca și predecesorul său, Nursultan Nazarbayev. 

Cetățenii de etnie rusă constituie 15,5% din populația Kazahstanului, potrivit datelor oficiale. Kazahstan este frecvent ținta criticilor politicienilor ruși, care amenință țara vecină cu ”preluarea controlului asupra teritorilor donate”.