[video] Rusia reînvie tradiția stalinistă cu trupe de baraj în spatele unităților de luptă


Soldații ruși furiosi lansează un videoclip cu mărturii despre practicile sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial în Ucraina și solicită ajutor de la Putin.

Există tot mai multe dovezi că Federația Rusă îmbrățișează practicile secolului trecut pentru a forța trupele sale demoralizate să lupte cu armata ucraineană.

Un videoclip difuzat de un grup de supraviețuitori care pretind că sunt ceea ce a rămas în aprilie 2023 din unitatea ”Ștorm” (Furtuna) din brigada a 5-a a corpului 1 al Armatei a 8-a arată militari ruși plângându-se împotriva superiorilor de rang înalt. 

Liderul unității, care se prezintă drept [nume de familie inaudibil] Dmitri Nikolaevici, dar nu își dezvăluie gradul, spune că a primit ordin să înainteze cu oamenii săi în satul Vodiane din regiunea Donețk a Ucrainei.

„În timpul ofensivei noastre s-a dovedit că a fost imposibil de îndeplinit misiunea în sectorul dat, deoarece inamicul a acoperit toată zona cu foc puternic. În ciuda acestui fapt, conducerea noastră a decis să ne forțeze înainte spre focul de mitraliere, mine, mortare și tancuri... timp de 14 zile. Forțele noastre au suferit pierderi grele – 334 de oameni răniți și 22 de oameni uciși. A pierit și comandantul companiei”, a precizat responsabilul de unitate.

Soldații blocați au aflat ulterior că cartierul general al armatei se pregătește să retragă unitatea ”Ștorm” de pe linia de luptă, pentru a salva viețile rămase. Dar în loc să-și onoreze această promisiune, superiorii păreau să vrea să scape de supraviețuitori, conform versiunii lui Dmitri.

„Un comandant adjunct al brigăzii a 5-a, colonelul Ivanov Ilia Vladimirovici, încerca să-și ascundă greșelile, cum ar fi ordinele criminale, și a dislocat trupe de baraj pentru a ne ține pe pozițiile noastre.

Acum nu ne lasă să mergem nicăieri și ne amenință că vom fi terminați. Suntem în mare pericol și facem apel la comandantul-șef [Vladimir Putin] să ajute la rezolvarea acestei situații neplăcute”, continuă liderul unității.

Dmitri îl roagă pe dictatorul de la Kremlin, pe care comunitatea internațională îl învinovățește pentru războiul din Ucraina, să caute personal „dreptate” pentru supraviețuitori, pe care i-a descris drept soldați curajoși cu datoria îndeplinită: „Am deținut un kilometru din linia frontului timp de 14 zile, în timp ce alții [luptători ruși] pur și simplu au fugit din zonă”.

Un alt supraviețuitor, maiorul Rakov Nikolai Viktorovici, spune în același videoclip că, de fapt, nu a văzut niciun ofițer superior prin preajmă sau ordine oficiale de când a fost înrolat în unitatea respectivă. În schimb, a văzut acte de extorcare de bani din partea comandanților de rang inferior.

„Oricine a refuzat să le dea bani ateriza în curând în prima linie de luptă. Acest lucru se întâmplă în mod sistematic”, a susținut el.

Rakov și-a amintit, de asemenea, de întâlnirile sale cu militari care au fost externați din spitale după trei zile de recuperare, dar fără asistență medicală adecvată - unii au fost împinși să lupte cu fragmente de obuze rămase în corpul lor.

Soldații ruși au descris metodele comandamentului central drept „haos” și și-au etichetat ofițerii de rang superior drept „un grup criminal”.

Zona aflării pretinse a unității ”Ștorm”. Imagine: Google Maps

Platformele de rețele de socializare au fost inundate în ultimul timp cu mărturii ale militarilor și mercenarilor ruși care se plâng împotriva comandanților lor, pe care i-au acuzat de tratament brutal și „ordine penale” fără sens.

În timp ce practica folosirii trupelor de baraj ca metodă de a opri retragerea este probabil la fel de veche ca istoria războiului, primele trageri în masă în direcția trupelor proprii în retragere au fost documentate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La ordinul dictatorului sovietic Iosif Stalin, trupele NKVD au deschis focul de mitralieră asupra militarilor din armata regulată, care încercau să scape de forțele copleșitoare și greu înarmate ale nemților. Mulți soldați ai Armatei Roșii aveau doar arme ușoare, iar unii recruți nu aveau deloc arme, fiind sfătuiți să le obțină una de la inamic. 

Această practică controversată – răspândită în 1941 – a fost abolită oficial în Uniunea Sovietică mai bine de un an mai târziu, când linia frontului s-a stabilizat și au început primele contraofensive reușite.

Acum se pare că există o revenire la practica dată – deja există informații credibile conform cărora luptătorii ceceni apar frecvent în rolul trupelor de baraj, iar unii parlamentari ruși vorbesc despre reintroducerea oficială a măsurii pentru a stimula disciplina.