Ce informații au ascuns unii savanți despre virusul SARS-CoV-2?

În SUA ia amploare un scandal legat de publicarea conținutului comunicării dintre câțiva savanți în domeniile virusologiei, epidemiologiei și biologiei, pe de o parte, și doctorul Anthony Fauci, pe de altă parte, cu privire la originea virusului SARS-CoV-2.

În esență, comunicarea dintre ei demonstrează faptul că o parte dintre savanții în care s-au încrezut guvernele lumii a abandonat principiul căutării adevărului științific și punerii la îndoială a datelor obținute, ceea ce toarnă apă la moara conspiraționiștilor.

Asta se întâmplă după ce membrii Congresului au obținut acces la mesajele electronice trimise în 2020 de către experții în medicină coordonatorului campaniei de vaccinare în SUA și fostului consilier preziențial, și răspunsurile acestuia. După acest schimb de mesaje, în martie 2020, savanții au publicat în revista ”Nature” un articol precum că virusul ce provoacă COVID-19 are origine naturală și nu a scăpat vreodată din laborator. 

Cu câteva zile înainte de publicarea articolului cea mai mare parte a semnatarilor cel puțin admitea că teoria cu evadarea din laborator ar putea fi un subiect de discuție. În articol, însă, nimeni dintre ei nu a menționat că a susținut anterior teoria respectivă și n-a prezentat dovezi care o contrazic.

Deși în schimbul de mesaje cu Fauci ei argumentează că este necesar de examinat evantualitatea evadării virusului din laborator – având în vedere cel mai probabil laboratorul Institutului Wuhan în China – în articol ei afirmă în unison că ”originea de laborator este foarte puțin probabilă.”

Semnatarii articolului sunt Kristian G. Andersen – virusolog și infecționist la Institutul de Cercetări Scripps din San Diego (SUA); Andrew Rambaut – biolog evoluționist la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie); W. Ian Lipkin – epidemiolog, neurolog și patologist la Școala de Sănătate Publică a Universității Columbia; Edward Holmes – biolog evoluționist și virusolog la Universitatea din Sydney (Australia); și Robert F. Garry – virusolog și microbiolog molecular la Școala de Medicină a Universității Tulane (SUA).

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment