[video] Ex-consilierul președintelui Ucrainei: toate sigiliile sunt rupte, acum orice este posibil

Oleksii Arestovici anticipează ”scenarii fără frâne” în războiul ruso-ucrainean.

Fostul consilier al președintelui Volodimir Zelenski consideră că Occidentul – care a șovăit de multe ori în privința unui susținerii adecvate pentru Kiev, chiar și după lansarea invaziei ruse în Ucraina un an în urmă – este acum ”ferm determinat” să-l anihileze pe liderul de la Kremlin și să-l tragă la răspundere pe Vladimir Putin pentru toate păcatele comise până în prezent, de la persecutarea oponenților la omorurile la comandă și crimele de război.

Decizia respectivă a fost luată după eșuarea discuțiilor secrete între reprezentanții președintelui Joe Biden și ai președintelui Putin, în timp ce Zelenski făcea lobby în NATO pentru trimiterea echipamentelor grele – tancuri și sisteme de apărare antiaeriană – în ajutor armatei ucrainene, a spus Oleksii Arestovici în timpul unui interviu publicat pe Youtube. 

Potrivit lui Arestovici, liderul de la Moscova a refuzat să accepte condițiile Occidentului privind soluționarea conflictului – care se reduc la retragerea trupelor din Ucraina și începerea tratativelor de pace – calificând politica împăciuitoare a Occidentului drept un semn de slăbiciune.

Asta a convins occidentalii că Putin este ”total neadecvat” și negocierile sunt inutile, a precizat expertul.

Eșecul acelor discuții, care au avut loc în timpul summitului NATO din Ramstein pe 21 ianuarie 2023, pus capăt eforturilor de rezolvare non-militară dar ”a rupt toate sigiliile” privind evoluțiile ulterioare, consideră expertul. Aliații au decis să ofere ucrainenilor nu doar tancuri și vehicule blindate, sau sisteme de apărare antiaeriană, dar și aviație și rachete cu rază lungă – totul pentru eliberarea teritoriilor ocupate, inclusiv a peninsulei Crimeea.

În opinia lui, războiul acum se desfășoară după ”scenarii fără frâne”, în care sunt posibile și atacurile cu arme nucleare, lucru de care Occidentul s-a temut tot timpul.

Citiți și: 
The Economist publică trei scenarii privind evoluția războiului în Ucraina

Un indice important că aliații vor merge până la capăt este faptul că Putin recent a fost numit principalul responsabil de doborârea avionului liniilor malaieziene de asupra Donbasului în iulie 2014, lucru care s-a evitat până acum.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment