[video] Doi mercenari ”Vagner” povestesc cum și de ce au omorât copii ucraineni


Proiectul Gulagu.net a publicat o înregistrare video șocantă din primele surse despre metodele de luptă și comportamentul forțelor ruse în războiul din Ucraina.

Zacistka” și ”obnulenie” sunt două dintre cuvintele folosite frecvent de doi ex-deținuți care au fost grațiați de președintele rus Vladimir Putin în schimbul înrolării în ”Vagner”, armata privată a lui Evgheni Prigojin. Traduse din rusă, ele înseamnă ”epurare” și ”reducere la zero”, în ambele cazuri – în jargon militar – fiind vorba despre lichidare fizica, exterminare.

Intervievați de organizația Gulagu.net, care investighează crimele comise de Uniunea Sovietică și Federația Rusă față de poporul propriu și țările vecine, Azamat Uldarov (colonia de corecție nr. 13 din Saratov) și Alexei Savicev (colonia de corecție nr. 1 din Voronej) au relatat într-un video cu lux de amănunte cum mercenarii ”Vagner” și forțele regulate ruse ucid cu sânge rece civilii în Ucraina, fără a face diferență între femei și bărbați sau adulți și copii. 

Localitatea Soledar în Ucraina, în prezent.

Uldarov și Savicev recunosc tranșant că au participat la atrocități și au sânge nevinovat pe conștiință, lucru pe care îl ”regretă”, dar precizează totodată că au acționat la ordinele directe ale superiorilor, inclusiv ale lui Prigojin, care personal obligă mercenarii să ”omoare totul ce se mișcă”, fără a ține cont de consecințe.

Pedeapsa pentru ignorarea ordinelor este una: umilirea și moartea, iar sentința este frecvent executată pe loc, fără formalități sau condamnare de către un tribunal constituit legal, au spus cei doi, exemplificând cu multiple cazuri de execuție a camarazilor.

Mărturiile lui Uldarov și Savicev, care în prezent se află în Rusia, cu siguranță vor atrage atenția procurorilor ucraineni și magistraților Curții Internaționale Penale din Haga.

Dacă Uldarov este motivat de remușcările de conștiință și dorința de a se răzbuna pe regimul lui Putin din cauza violenței extreme de care a suferit în penitenciar, motivele pentru care Savicev – care are în spate peste 30 de ani de detenție – colaborează cu portalul interzis în Rusia nu sunt pe deplin clare. Mai ales că discuțiile cu presa sunt sancționate prin anihilare fizică.

În continuare, News-Cafe.eu publică câteva fragmente din dialogul jurnalistului Vladimir Osecikin cu cei doi mercenari, pentru a înțelege amploarea crimelor comise de regimul de la Moscova.

Uldarov [min 5:15]:

”Mercenari și ucigași, mercenari și ucigași – aceasta este deviza noastră. Asta ca să știi. Ai înțeles? Și eu va trebui să trăiesc cu asta”.

Savicev [min 6:00]:

”Am șezut (la răcoare – n.r.) toată viața și am vrut să schimb tabloul.

Ei recrutau persoane care știau să ucidă. Iar eu știu a ucide. Cam asta...”.

Savicev [min 7:50]:

”Ați auzit despre legarea într-o formă nu prea bună a apostaților și predarea lor la FSB? Nu ați auzit niciodată? ... asta când capul este legat de ouă, iar fundul începe să crape. Noi o numim bandajarea obscenă. Se întâmplă dacă persoana dată refuză să îndeplinească un ordin”.

Savicev afirmă că a fost martor sau participant la executarea a circa 70 de combatanți, cetățeni ruși, de către camarazii lor pentru refuzul de a lupta. Aceștia au fost omorâți fie prin împușcare, fie prin spargerea capului cu un baros. Pe unii dintre ei în mod demonstrativ în fața noilor grupuri de deținuți aduși pe front.

Orașul Bahmut în Ucraina, în prezent.

Potrivit mercenarului, alcoolismul este un fenomen foarte răspândit printre combatanți – rezultând în conflicte cu utilizarea armelor din dotare – și comandanții apelează frecvent la măsura extremă pentru a curma beția în timpul serviciului.

Întrebat dacă cineva investighează execuțiile ilegale ale combatanților ruși, Savicev a răspuns ”nicio șansă, atâta timp cât Prigojin se salută cu Putin personal”.

Savicev [min 22:42]:

”Cine a dat ordinul, mă întrebați? Este așa un comandant pe nume Ghilgameș... din aceeași unitate cu mine. (despre 60 de combatanți morți și răniți, ruși și ucraineni, atuncați într-un șanț de 1,2 m lățime, 2 m adâncime și 8 m lungime, în localitatea Bahmut) ...Cei care au fost până la noi au vrut să sape o tranșee dar n-au reușit probabil. Nu știu câți oameni erau acolo, dar vreo 60 cu siguranță. Câți dintre ei mai suflau, eu nu știu. Am avut ordin să-i atunc în aer și să-i incendiez. Am văzut de-ai noștri, am raportat, dar comandantul a spus că nu mai sunt dintre ai noștri și trebuie doborâți toți. Am făcut ce mi s-a spus. Am folosit maxim 30 de grenade. ... Ulterior am turnat benzină peste ce a rămas”.

Savicev [min 31:36], după un schimb de prizonieri pe 23 februarie 2023:

”Un grup de civili din Bahmut a vrut să treacă de partea noastră. La început totul a fost normal, ei ieșeau (din ascunzișuri). Apoi am primit ordinul ca toți care au peste 15 ani să fie împușcați pe loc. Fără explicații. Când a început să lucreze artileria ucraineană, procesul (de execuție) a încetat... Din cele 23 sau 24 de persoane împușcate deja, 10 erau adolescenți”.

Savicev [min 35:52]:

”Am avut ordin să facem ”curat” într-o casă (unde au fost aduși prizoneri și mercenari care au refuzat să lupte – n.r.), asta înseamnă să trebuia să fie curat... Am transmis prin radio că nicio persoană vie nu mai este în casa respectivă. Puteți să mă judecați, eu nu zic nimic, e dreptul vostru. Dar eu tot vreau să trăiesc”.

Citiți și:
Un deputat rus propune alegerea mercenarilor Vagner în Duma de Stat

Uldarov [min 37:33], despre execuția ilegală a unui prizonier:

”...Acel video, eu știu cine a făcut asta, ce fel de oameni sunt ei. ...mama măsii, au exagerat băieții, nu trebuiau să filmeze așa lucruri, nimeni nu trebuia să vadă, este prea crud. ...Mă aflam la 15 metri de ei, dar n-am putut deschide gura, n-am putut face nimic”.

Uldarov [min 39:50]:

”Vreau să-i pedepsesc pe toți. Rusia și alte țări trebuie să știe adevărul. Eu sunt împotriva războiului și a vărsării de sânge. Vezi mâna în care țin țigara? Cu această mână am ucis copii, executând un ordin. Ceea ce ai văzut în acel video este un fleac... Ce făcusem în Soledar și Bahmut, asta da, spectacol! Primisem ordin să-i nimicim pe toți. Am ajuns la destinație 150 de vagneroviști. Și noi înaintam omorându-i pe toți în calea noastră – femei, bărbați, pensionari, copii. Înțelegi prin ce am trecut?”.

Uldarov [min 39:50], despre omorul unei fetițe în Soledar:

”Pentru mine a fost... Nu știu. Era o copilă de 5-6 ani, ea țipă... Iar eu am tras în ea, înțelegi? Apoi un glonte de control. Înțelegi? Eu nu trebuia să omor pe nimeni. Pe nimeni! Deși aveam ordin să-i ucidem pe toți din calea noastră... De asupra noastră era Prigojin care a spus să nu lăsăm pe nimeni să scape”.

Uldarov [min 42:54]:

”Amândouă popoare sunt slave, au aceeași credință... Și ei și noi suntem oameni. Ucidem unul pe altul. Pentru ce ucidem unul pe altul, nu înțeleg? ...Îmi vine să urlu, să plând, dar am obosit să plâng, dacă sincer”.

Selectați limba de subtitrare româna din ”setări/ traducere automată/ română sau engleză” în Youtube și vizionați acest clip video în traducerea oferită de Google.